Pelletkészítési praktikák 2. rész – Főzött pellet

Pelletkészítési praktikák 2. rész – Főzött pellet

Mostani írásomban egy főzött pellet receptjét és annak elkészítését fogom bemutatni. A főzött csali nagyon lassan oldódik, ellentétben a másik változattal, amit ez előző részben mutattam be. Lássuk tehát, mikből és hogyan készül a főzött pellet! Természetesen lesz szó arról is, miként lehet csalizni a két változattal.

A főzött pellet elsősorban a többnapos túrákhoz ideális, de akkor is érdemes használni, ha sok apró hal él az adott vízben, és szelektálni kell a nagyobb példányokat. Elkészítése valamivel tovább tart, mint az oldódó változaté, de egyelőre ne szaladjunk ennyire előre!

A következő összetevőkre van szükség:

Alapmix (500 g):

  • 125 g Haldorádó Spanyol Halliszt
  • 125 g Haldorádó Hidegen sajtolt tökmag pellet, darálva
  • 75 g Haldorádó Tintahalliszt
  • 50 g finomra szitált kukoricadara vagy kukoricaliszt
  • 50 g darált keksz
  • 50 g panírmorzsa
  • 25 g kazein
 

Folyékony rész:

  • 1 evőkanál édesítőszer vagy szőlőcukor
  • 1 evőkanál betain
  • 1 evőkanál por alakú Robin Red
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál só
  • 5-6 tojás, mérettől függően
  • 25 ml Haldorádó Carp Syrup Fűszeres Vörös Máj
  • 10 ml Haldorádó SpéciAdditive Folyékony máj
  • 10 ml Haldorádó Fluo Flavor Fekete Erő
  • 5 ml Haldorádó SpéciAdditive Csípős paprika kivonat
 

Az alapmixet ebben az esetben tintahalliszttel szoktam kiegészíteni
Így néz ki az összekeverés után
A főzött változatot tojással kell készíteni
A nagytestű pontyok kedvelik a csípős ízeket
Alaposan össze kell keverni!

A bojlis horgászok is jól ismerik, és szívesen használják a büdös, fűszeres és csípős változatokat. Nem véletlenül, ugyanis a nagytestű, öreg pontyokra az egyik legjobb csalik! A Haldorádó adalékanyagok kínálatában egy kiváló minőségű tintahalliszt is kapható, szívesen használom ezt a fűszeres csalik készítéséhez. Nagyon tiszta és nagyon tömény, ezért nem kell belőle sokat használni. A májas aromák mágnesként vonzzák a pontyokat, a fűszeres adalékok pedig még tovább fokozzák a csali vonzerejét!

Az alapmix és a folyékony rész összegyúrása után…
… egy nagy adag massza lesz az eredmény
A pihentetésről nem szabad megfeledkezni!
Majdnem egy kiló massza lesz a fél kilós alapmixből!

A főzött pellet masszáját nehezebb elsőre tökéletesen elkészíteni. Ennek oka a tojások különböző mérete. Ha esetleg szárazabb lenne a massza, mint amire szükség van, nem kell kétségbeesni, egy kis tojás hozzáadása után könnyen beállítható a megfelelő állag. A hallisztes dolgok viszonylag jól felveszik a folyadékot, ezért kell a bojlikhoz is annyi tojás. Ettől függetlenül megéri, mert némi szerencsével gyönyörű halakat lehet fogni a főzött pellettel!

Egy kis gyakorlással ilyen hosszú hurkákat is lehet készíteni
Akár hármat is lehet a rollere tenni…
… így sokkal több pellet készíthető egyszerre
Úgy gondolom, a képek magukért beszélnek!
A zsanérral szerelt, dönthető bojlirollerről másodpercek alatt leszedhető az összes pellet
Minden pellet formája hosszúkás, ellentétben a bojlikkal

A pellet sokszor gyorsabban gazdára talál, mint a bojli. A formája hosszúkás, ezért könnyebben felveszik a pontyok, mint a nagy, golyó alakú csalikat. 18 mm-es rollert használok, az ezzel készített pellet már elég nagyméretű ahhoz, hogy a szebb halakat szelektálja. A roller segítségével akár egyedi változatokat is lehet készíteni. Ilyen például a párnácska, ami agyonhorgászott vizeken eredményes igazán.

A rollert egyszerűen csak le kell nyomni, majd felemelni, így készíthető el a párnácska
Néhány szem bojlit és szoktam készíteni, bizonyos helyzetekben feederboton is működik
A különleges formájú csalik hamarabb felkeltik a halak érdeklődését!
Etetésre és csalizásra is jut belőle

A pellet véglegesen csak főzés után lesz kész! Ez a folyamat különösen fontos, hiszen főzés nélkül a tojással készült, majd kiszárított pelletek könnyen megromlanak és penészesek lesznek. A 18 mm-es pelleteket nagyjából 1-2 percig szoktam főzni, ez alatt már feljönnek a víz tetejére. A nagyobb méretű változatoknak persze több idő kell. Lecsepegtetés után egy napig szárítani kell őket, és el is készültek. Ha a pelleteket nem használom fel néhány nappal az elkészítés után, irány a fagyasztó. Akár hónapokig is eláll.

Forrásban lévő vízbe kell tenni a pelleteket…
… majd egy-két perc főzés után a felszínre emelkednek
Érdemes egy ruhára tenni őket, ez felszívja a vizet

A főzés során távozhat az értékes összetevők egy része, ezért be kell tartani néhány alapvető szabályt! A pelleteket túlfőzni nem szabad, és túl sokat sem ajánlott egyszerre a vízbe tenni, mert akkor később jönnek a felszínre. Az aromát később nem árt pótolni úgy, hogy egy zacskóba kell tenni a pelleteket és rá kell önteni egy keveset a csábító folyadékból. Egy gyors összerázás után a csalik felszínét bevonja a sűrű aroma. Fagyasztani lehet aromával vagy nélküle, de legalább a horgászat előtti este érdemes aromát használni, biztosan meghálálják majd a halak! A főzött pellet akár több napot is kibírhat a vízben!

Így néz ki az aromásított pellet. Igazi pontymágnes!
A csalizásra szánt kiszárított, oldódó változatot egyszerű tárolni, a főzött viszont akkor lesz igazán fogós, ha aromában úszik

Jelen esetben három kiváló aromát is öntöttem a csalizásra szánt főzött pelletre. A Carp Syrup és a két kivonat tökéletes harmóniát alkot. Nyári időszakban akár néhány csepp vajsavval is fogósabbá tehető a pellet! Igazából csak a fantázia szab határt, számtalan féle pellet készíthető! A variációk száma szinte végtelen, zöld borsos - fokhagymás, tintahalas - rákos, ananászos - vajsavas, gyümölcsös - halas, csak hogy néhányat említsek. A Haldorádó alapanyagok kiválóak, és nemcsak etetőanyagokhoz, hanem csalik készítéséhez is tökéletesek!

Az oldódó és a főzött pellethez is egy vékony fűzőtűt kell használni! A fúrás vagy a vastag fűzőtű megrepesztheti ezeket a csalikat
Óvatosan átszúrva a pellet nem reped meg, így hajszálelőkére fűzhető
A csalitüskés megoldás nagy kedvencem, mert egyszerű és gyors. A pellethez is tökéletes! Ezt a csalit a szilikon karika is stabilan megtartja, hiszen a pellet közepe keskenyebb, mint a két széle

A bemutatott pelletek süllyedő változatok. Önmagukban is fogósak, de érdemes kikönnyítve használni őket. Elég egy pop-up csalit vagy SpéciCornt felfűzni mellé, és már kész is van a kikönnyített változat. Akik ennél komolyabban foglalkoznak csalikészítéssel, igazán különleges adalékokat használnak. Parafaőrleménnyel szintén könnyebbé lehet tenni a pelletet és a bojlit, de különböző mixeket is lehet kapni akár pop-up csalik készítéséhez. Én nem szoktam túlbonyolítani a dolgot, néha az egyszerűbb jobb! Érdemes kipróbálni!

Írta és fényképezte: Járfás Dávid

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.