Pontykapások idején 3. rész – Etetés nélkül

Pontykapások idején 3. rész – Etetés nélkül

A fák lehullajtják lombjukat, a víz letisztul, az esték hosszabbak, kedvenceink pedig szorgosan gyűjtik a télirevalót. Csakugyan novembert írunk. A nyáron jól muzsikáló helyek sorra csődöt mondanak, ám az ember mindenre elszánt, folyamatosan megy a halak után. Nincs megállás, szenvedély ez, sőt, talán több is annál.

Minél hidegebb a víz, annál értékesebb minden egyes fogásunk, kiváltképp, ha a termetesebb halakat szeretnénk becserkészni. Esetemben pontyok jelentik az elsőszámú célpontot, ám nem egy jól telepített magántavon, de még nem is egy egyesületi tavon kergetem a halakat, hanem a szívemhez és lakhelyemhez oly közel álló, pontosabban lassan folydogáló Zsitva csatornán. Ezek az érintetlen és vad pikkelyesek egész évben feladják a leckét, de különösen késő ősszel, ugyanis egy csapásra eltűnnek. Persze, csak képletesen szólva.

Hangulatos novemberi reggelek egyike
Gőzölgő Zsitva
Az első talaj menti fagyok

Szombat hajnalán az ébresztőre kelek, a szürke hétköznapok után végre újabb bevetést tervezek. Előkerül a thermo ruha, gőzölög már a forró tea, ködös őszi reggel van, készülődöm nagy tettvággyal. Rövidesen a vízpart fogad, hamar kirámolom a sok holmimat. Télen a fagyok sem szegik kedvemet, hát még most, hogy eltűnik a tömeg. Amikor horgászom, a magányt kedvelem, egyedül ez nyugtatja meg farkas lelkemet. Szemem, mint a radar, a vizet kémleli, a pályát jól ismerem, hisz nem először vallatom – bizony, volt itt már jó néhány alkalom.

Nagyhalas hadosztály – a képen látható –, végül váltanom kellett, ezért később előkerültek a finomabb pálcák is
Nagyon kedvelem ezeket a kőmintás ólmokat
Roppant jól teljesítenek, ezért többféle méretben használom
Bevált öblös típus
A hírhedt csoki-narancs wafters
Gyümölcsös pop-upok

Az alapos helyismeretből kiindulva és az egyre inkább hűlő víz miatt – ergo a halak is kevesebbet és ritkábban táplálkoznak –, úgy gondoltam, rápróbálok etetés nélkül, pusztán a csalival. Élénk színű csalikat választottam, melyek felhívják magukra a figyelmet és hoztam magammal a jó öreg főtt kukoricából is (természetesen frissen főzve). Telnek a percek, ketyeg az óra, végre bemozdul az egyik spiccem. Egy vaskos, kiló feletti kárászt terelek a szákba. Félig-meddig elégedett vagyok, eljutottam kapásig nulla csalogatással, másrészt csalódott is, hiszen most nem rájuk vadászom. Télen, a nagy hidegben aranyat érnek majd, no de maradjunk a pontyos céloknál.

A vízhőmérséklet csökkenésével…
… egyre mohóbbak az…
… ezüstkárászok

Eltelik egy kis idő, mire a másik botom spicce ismét jelez, egy újabb termetes ezüstkárász a tettes. Úgy látszik, ilyenkor mindent darálnak, az elmúlt két hétben még éjszaka is fogtam belőlük, szinte lehetetlen szelektálni. Újracsalizok, majd ismét bevetem a végszereléket, immár új helyet kinézve a csalimnak. Félóra nyugalom következik, mozdításom sincs. Ezt jó jelnek könyvelem el és a táskámba nyúlok elemózsiáért – a pontyok étvágya még nem jött meg, de az enyém már igen. Belemerülve a nagy falatozásba bottépős kapásra eszmélek fel. Azonnal ráemelek, és igen, végre a várt ellenállást érzem. Ez bizony ponty lesz, talán az idei utolsó. Jól küzd a hibátlan pikkelyes, bár érezni, hogy ez már nem a nyári kondíciója. Mosollyal az arcomon alátolom a merítőt. Bejött a megérzésem, és a technika is működött. 

Még a pontyok is csipegetnek
Hibátlan zsitvai
Pikkelyek
Nagy öröm ez ilyenkor, novemberben

Hármas forma zsitvai, nem a vad, sötétek közül való, de hibátlan és pikkelyes. Bearanyozta a napomat, fülig vigyorral készítem róla a fotókat. Gyorsan eltelt ez a néhány óra, amit ma horgászatra tudtam szánni, az időjárás is kegyeibe fogadott, ezért teljesen megelégedve, élményekkel térhetek haza ismét.

Késő őszi napnyugta

Írta: Bottyán Marián
Fotók: Bottyán Marián

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.