Pontyozás, amurokkal – nyertek a növényevők

Pontyozás, amurokkal – nyertek a növényevők

A Gerecse-hegység délkeleti nyúlványainál található Gyermelyi Horgásztó igencsak híres elképesztő amurállományról. Az országban nincs még egy ilyen víz, ahol a növényevők ennyire uralnák az állományt. Egyszerűen páratlan! A 16 hektáros vízterület azonban a pontyozás szerelmeseinek is tartogat meglepetéseket, már persze ha sikerül kiküszöbölni az ázsiai jövevényeket.

Az igazat megvallva nem nagyon rajongok az amurokért (persze félreértés ne essék, nem „migráns” mivolta miatt), egyszerűen a pontyot sokkal jobban szeretem kapásra bírni és kifárasztani. Évente azért 1-2 alkalommal engedek az elveimből és elcsábulok a növényevők horgászatára. Gyermelyen legutóbb cirka 1 hónappal ezelőtt vendégeskedtem. Akkor a célhal egyértelműen az amur volt. A horgászat után viszont úgy gondoltam, hogy közelebbről is ismeretséget kellene kötnöm az itt élő pontyokkal. Erre egészen pontosan július közepéig kellett várnom. Bár a rekkenő hőség és kánikula nem éppen a legmegfelelőbb a pontyozásra (mint ahogy azt már előző írásomban is kifejtettem), de csak most, ebben az időszakban volt időm Gyermelyre látogatni. Mivel pontyot szerettem volna fogni – lehetőleg minél kevesebb amurral – egy markáns fűszeres bojlit készítettem el 24 mm-es méretben. Az etetést sem akartam túlzásba vinni, alig 1,5 kg frissen legyúrt csali bőven elegendőnek bizonyult a nappali horgászatra.

Az a csodálatos Gyermelyi-tó
Fűszeres bojli kizárólag CCMoore alapanyagokból, a csalikészítő műhelyemből
A Golden Spice is látókörbe került

6 óra körül érkeztem meg a Gyermelyi-tó partjára. Hétköznap lévén egy kissé meglepődtem, mivel nem én voltam az egyetlen horgász. Sőt! Attila, a vízterület új gazdája számomra a „spiccet” javasolta (elmondása alapján az az egyik „legpontyosabb” hely), sajnos azonban erről már lekéstem, mert már foglalt volt. Választásom így közvetlen a büfé melletti szakaszra esett, pontosabban szólva a vendéglátó egység mögötti szakaszra, ahonnan a nyílt víz felé összpontosítottam „erőimet”.

Nézz a nyílt víz felé!
A mai nap két opciója

Az egyik szerelékemre süllyedő bojli került a fent említett fűszeresből, míg a másikat egy Golden Spice pop-uppal tettem teljessé hóember kombinációban. A tikkasztó forróságban némi felüdülést jelentett a kissé megerősödő északnyugati szél, amely pont szemből fújt. Ez a kapások szempontjából azért némi bizakodásra adott okot.

Délelőtti amurok…
… pontyok helyett

Az első hal a késő délelőtti órákban érkezett meg. Mondanom sem kell, hogy a süllyedő csalit felszippantó tettes amur volt. Alig egy óra eltelte után ismét megszólalt a jelzőm. Megint egy növényevő jelentkezett.

A forró nyárban még óvatosabban!

A délután folyamán egy ejtős kapással, majd a hóemberre egy „félbehagyott” húzással jelentkezőt nem sikerült megakasztanom. Záróra előtt két órával végre a pontyok is megérkeztek, így két szépséges tövessel is pózolhattam. Mindkét hal igazán jó erőben volt, csak hosszú-hosszú percek után tudtam megmeríteni őket. A nagyobbik tőponty a süllyedőt, míg a kisebb a hóembert választotta. Jóleső érzés volt, hogy végre nem csak az amur találta meg a finomságokat. Az elpakolás alatt újabb ponty helyett még egy kisebb amur érkezett, hiába reménykedtem.

Mégsem jöttem hiába…
… egy különleges példány
Sötét színekben pompázó pikkelyes

A rövid és eseménydús horgászat a növényevők győzelmével ért véget. A szoros küzdelemben végül az amurok nyertek 3:2-re. Úgy gondolom, hogy az itt élő növényevőkre tényleg nem létezik tuti ellenszer, mert szinte minden csalit válogatás nélkül felvesznek. Ennek ellenére örültem, hogy két pontyot szerencsésen megfogtam a tetemes létszámú amurok közül.
Végezetül megosztom a kedves olvasókkal az általam legyúrt fűszeres bojli receptjét, hátha valaki kedvet kap az elkészítéshez, és talán több pontyot fog majd vele Gyermelyen, mint amurt:

A Gyermelyi horgászatomra gyúrt bojlim receptje 1 kg-ra számolva:

  • 5 dkg Pre-Digested Fish Meal 
  • 5 dkg Pure Liver Powder
  • 5 dkg Robin Red 
  • 20 dkg Asian Spice Meal
  • 10 dkg Supergold 60
  • 10 dkg Meggablend Spice
  • 20 dkg Moores CLO
  • 10 dkg Soya Flour
  • 5 dkg Blood Plasma 
  • 5 dkg Semolina
  • 5 dkg Whole Egg Powder
  • 30 ml Hot Chorizo Extract
  • 20 ml Red Venom
  • 4 ml Ultra Indian Spice Essence
  • 10 db közepes méretű tojás 
 

Az utolsó hal ismét egy növényevő

Írta: Pataki Gergely

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.