A szakértő válaszol! – 159. rész

A szakértő válaszol! – 159. rész

Kétségkívül a nyár a legmozgalmasabb időszak, ami a horgászatot illeti. A meleg vízben a halak intenzíven táplálkoznak és jól foghatók, sőt, mivel sokat mozognak, több megoldást is kínál a horgászatuk. Ebben az összeállításban igyekszem a felmelegedett vizeken történő horgászatokhoz tippeket adni.

Nedvesi Péter
„Szia, Gábor! Szeretnék amurokat fogni a nyáron, de ahányszor próbálom, mindig csak pontyok jönnek. Mi lehet a baj?”
Sipos Gábor:
Szia, Péter!
Számos oka lehet annak, hogy nem fogsz amurt, de a leggyakoribb hiba az szokott lenni, hogy ugyanazzal a technikával szeretnének amurt fogni az pecások, amellyel pontyot, pedig az amurhorgászatnak sokkal nagyobb az etetésigény, mint egy átlagos pontyozásnak. Ahol lakik torpedó a vízben, ott érdemes nagymennyiségű erjesztett maggal etetni, majd azt pontosan meghorgászni. Egy amurcsapat számára nincs az a magmennyiség, ami elegendő lehet. A felmelegedett vízben ugyanis annyira gyors az anyagcseréjük, hogy kénytelenek folyamatosan táplálkozni, ezért is könnyebb őket ilyenkor horogra csalni.

A Spomb jó alternatíva, ha magvas etetésről van szó
Az erjesztett magvak az amurok első számú csemegéi
Bár hangos, a spombolás az egyik legnépszerűbb etetési mód nyáron
Fárasztó tevékenység, de megéri!

Hódos Zsolt
„Kedves Gábor! Miért van az, hogy egész évben ugyanazokat a horgokat használom, és míg tavasszal alig van halvesztésem, addig nyáron minden második halam elmegy. Mi lehet ennek az oka?”
Sipos Gábor:
Kedves Zsolt! Meleg vízben a halak sokkal erősebbek, mivel változó testhőmérsékletű állatok. Tavaszi erejüknek akár többszörösével is védekezhetnek, amit a jelek szerint a horgod már nem tud tolerálni, és egész egyszerűen kiszakad a hal szájából. Ebben az időszakban elsősorban vastaghúsú, acélos horgokat érdemes használni, melyek jól akadnak és jól is tartanak a pontyszájban.

Nyáron válasszunk erős, vastaghúsú horgokat
Ezeknek az is az előnyük, hogy könnyen balanszírozhatók
Még a pop-up csalikat is lent tartják
Remek felkínálási lehetőségeket biztosítanak a nehezebb, erős horgok is

Megyeri Norbert
„Szia, Sipi! Vásároltam egy Kaiwo spiccbotot, és nem bántam meg! Elképesztő élmény a nagyobb halak megfogása ezzel a bottal. Teljesen rabul ejtett, azóta nem is pecáztam mással. Láttam a hozzá való kiegészítőket. Tényleg érdemes beszerezni azokat?”
Sipos Gábor:
Szia, Norbi! A bot önmagában is tökéletesen használható, ez nem kétséges. A Kaiwo kiegészítők igazából csak növelik az élményt és egyik-másik valamivel biztonságosabbá teszi a bot használatát. A gumis markolat nagyon jó, stabil fogást biztosít, míg a botvisszahúzó kötél igazán ötletes megoldás arra, ha valami oknál fogva a halunk elcsenné a botot. Ezt mindenképp érdemes beszerezni, mert egy ilyen értékes botot elveszteni igazán nagy bosszúság!

A gumis markolat igazán hasznos kiegészítő
Felhelyezése könnyű, és nagyban segít halfárasztáskor
A botvisszahúzó kötél megmentheti a botunkat attól, hogy a hal elvigye
Az ultra érzékeny Kaiwo úszók használata a kapás érzékelésében lehetnek segítségünkre

Kun Gábor
„Kedves Gábor! Olyan csalogatóanyagot keresek, amely alkalmas lehet methodos amurozásra. Te melyeket javaslod?”
Sipos Gábor:
Kedves Gábor! Amurhorgászathoz elsősorban vajsavas vagy tejsavas csalogatóanyagokat javaslok, de szóba jöhetnek a zöldfűszeres, kukoricabázisú kaják is. Ezek közül két személyes kedvencem van, melyek ráadásul idei újdonságok. Az egyik, az a Top Method Feeder termékcsaládból az Amur változat, míg a másik a FermentX Method Box - Csípős Barack. Bármelyiket is választod, az garantált, hogy optimális oldódással bírnak a method kosárban, és ízük, aromájuk nagy hatással van a torpedókra. 

Kedvenc nyári csalogatóanyagaim
Mindkét kaja kifejezetten method technikához készült
Ezek nem hiányozhatnak a tálcáról, ha amurhorgászatról van szó!
A nyár hala!

Szűcs János
„Szia, Gábor! Szoktál még úgy csalizni, hogy horogra tűzöd a csalit, nem pedig hajszálelőkére vagy tüskére? Nekem sokkal könnyebb csalizási módszernek tűnik, ha horgon van a csali, mint mellette.”
Sipos Gábor:
Szia, János! Általában én is a hajszálelőkés csalifelkínálást preferálom. Egyedül spiccbotos nagyhalazás közben vettem észre azt, hogy jobban működik a horogra tűzött csalikombináció. Arra azonban törekedtem, hogy így is ki legyen könnyítve a horog. Azt azonban ennél a csalizási módszernél is érdemes tisztázni, hogy a horog méretét mindig a csalinak megfelelően válasszuk meg, sőt! Fontos, hogy a csali semmiképp se takarhassa ki a horog hegyét, mert akkor az akadás nem lesz tökéletes!

Spiccbotos horgászat közben előszeretettel használok horogra tűzött kombinációt
A csali elsősorban ízesített kukorica
Az új, puha SpéciCorn Pop Up ideális a horogra tűzéshez
Kedvelt csalikombinációm
Szerencsére az amurok is kedvelik!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Haldorádó Archívum

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.