A pontytenyésztés folyamata

A pontytenyésztés folyamata

Régóta kíváncsi voltam arra, hogy honnan kerülnek a vizeinkbe, hogyan „születnek” a horgászvizeink legkedveltebb halai, a pontyok. Ezért megkerestem ifj. Radóczi Jánost, a Szabolcsi Halászati Kft. halászati szakmérnökét, hogy mutassa meg nekem, magyarázza el a pontyok tenyésztésének folyamatát.

Nem is gondoltam, mennyire nagy fába vágtam a fejszémet, amikor felvettem a kapcsolatot Jánossal, kalauzoljon el a pontyok tenyésztésének világába. Már a kezdés sem indult egyszerűen, amikor az időpontot egyeztettük, ugyanis az sokkal inkább függött a pontyok „lelkivilágától”, mintsem a mi időbeosztásunktól. De egyszer végül mégis megcsörrent a telefonom: másnap reggel hatra legyek kinn a telepen, ha szeretném végignézni, lefilmezni a folyamatot. Nem is kellett kétszer mondania, másnap reggel már a keltetőház bejáratánál beszélgettem Jánossal és Orsó Miklós halászmesterrel.

- Hogyan indul a pontyok szaporításának menete?

- A legfontosabb, hogy legyen megfelelő anyahal állománya a cégnek, amit kiemelt figyelemmel kezelünk, extra takarmánnyal etetünk, a betegségek ellen preventív módon ápoljuk őket, és amikor tavasszal közeledik a szaporodás időszaka, a vízhőfok függvényében olyan március-április körül, a nemeket elkülönítjük, hogy összeívás ne fordulhasson elő a tavakban.

Természetszerű szaporítás a sekély tavakban
Természetszerű szaporítás a sekély tavakban

Fontos, hogy meg kell különböztetnünk kétféle nálunk alkalmazott ívatási módot.

Az egyik a természetszerű szaporítás, aminek az a lényege, hogy a szülőpárokat egy ivató tóba helyezzük ki. A pontyokon kívül semmilyen más halfaj nem található ebben a vízben. Ezeknek a tavaknak a különlegessége, hogy fertőtlenítve vannak, és a kialakításuk olyan, hogy körbe sekélyebb, 20-50 centiméteres vízborítottságú füves aljzat van. Erre a füves aljzatra történik meg az ívás, ami után folyamatos ellenőrzéssel, természetes tápanyag beállítással, planktonos etetéssel körülbelül 25-35 nap múlva van kész az előnevelt ponty. Ez egy viszonylag egyszerű folyamat, különleges beavatkozást nem igényel, a legfontosabb az anyahalak gondos válogatása és a megfelelő táplálékbázis biztosítása.

A másik fajtája a pontyok szaporításának a keltetőházi szaporítás. Ennek a lényege, hogy ellenőrzött keretek között, irányítottan lehet elvégezni a szaporítási folyamatot. A fontossága abban rejlik, hogy nagy mennyiségű és biztos lárva álljon rendelkezésünkre kis számú anyahal alkalmazásával, másrészt a kistavas ívatási módhoz képest valamennyivel előrébb lehet hozni a víz melegítésével a szaporítást. Bár adott esetben ezzel sem lehet sokkal előbbre hozni a folyamatot, mivel a keltetőházi szaporítás ciklusa 8-10 nap, túl korai szaporítás esetén előfordulhat, hogy a kihelyezési vízhőmérséklet nem éri el a 18-20 fokot, így az ivadék túlélési esélye jelentősen csökken.

A keltetőházas szaporításnál a megfelelő anyahal kiválasztása fontos, nehogy idő előtt lerakja a hal az ikráját a tároló medencébe
A keltetőházas szaporításnál a megfelelő anyahal kiválasztása fontos, nehogy idő előtt lerakja a hal az ikráját a tároló medencébe

Az anyahalak keltetőházba való beszállítása után egy-másfél napos akklimatizálódási időszak következik, ami után egy úgynevezett ivarzás szinkronizálás történik két részletben, ponty hipofízissel. Ezzel egy időben a nőstény állat ivarnyílását bevarrjuk. Az első kezelést követően 20-22 órával történhet meg az ivartermékek fejése.

A beért anyahalak kiválasztásához „jelző hímet” használunk. Ez a hal odaúszik ahhoz a nőstényhez, amelyiknek a legjobban „beérett”, és ívni kezdenek. Mivel a nőstény halak ivarnyílása be van varrva, nem tudják a medencében elszórni az ikrát. A jelenség alapján sorban választjuk ki az anyahalakat és sorban történik a fejés.

Aludj baba, aludjál…az altatás folyamata
Aludj baba, aludjál…az altatás folyamata

Fontos, hogy amikor kézbe vesszük a nagytestű halakat, bódítani kell őket, amire szegfűszeg-olajat használunk nagy hígításban. Ettől a hal elbódul, lehet kezelni, nem töri magát, majd oxigéndús vízbe visszahelyezve hamar „felébred”.

A fejés közben a legfontosabb, hogy víz nem érintkezhet az ikrával addig, ameddig a hím haltól a tejet hozzá nem fejték, mivel amint az ikrát víz éri, elkezd duzzadni, és ha fél percen belül nem kerül mellé spermium, bezárul a sejt fala, elfehéredik és elpusztul.

A bódult haltól kíméletesen lefejhető az ikra
A bódult haltól kíméletesen lefejhető az ikra
Fontos, hogy ne kerüljön hozzá víz, ameddig a haltejjel összekeverjük
Fontos, hogy ne kerüljön hozzá víz, ameddig a haltejjel összekeverjük

Amikor a haltejet hozzáfejtük az ikrához, elkezdjük óvatosan kevergetni, miközben tóvizet adunk hozzá, azután fél percen belül termékenyítő oldatot. Ezt Woynárovich-féle termékenyítő oldatnak hívják, ami a pontyikra ragadósságát megszünteti az ikrakezelés idejére, ami egy-másfél óra. (Ez a ragadósság biztosítja a természetben, hogy megtapadjon a fűszálakon az ikra.) Ez idő alatt az ikra a 6-9-szeresére duzzad meg, ami után egy nagyon gyors csersavas kezelésben részesül, amitől a ragadósság véglegesen megszűnik.

Hosszú folyamat az ikrakezelés
Hosszú folyamat az ikrakezelés

A termékenyült ikrákat 7 literes Zuger-üvegekbe helyezzük. Ezekben folyamatos a vízátfolyás, ami biztosítja a friss, oxigéndús vizet az ikráknak. Ezt már az ikraérlelés fázisának nevezzük, ami két-három napig tart. Amikor elkezdik felrepeszteni a pontyembriók az ikrahéjat, visszazárjuk a vizet néhány percre, amivel egy oxigénhiányos állapotot idézünk elő. A megfelelő vízátfolyás visszaállítása után pár perccel megindul a tömeges kelés.

Zuger-üvegben a megtermékenyült ikrák
Zuger-üvegben a megtermékenyült ikrák

A kikelt lárvák innen egy kb. 200 literes lárvatartó edénybe kerülnek, ahol három napig vannak, az első levegővételig. Ekkor feltölti az úszóhólyagját a hal. Innen kikerülnek az előnevelő tavakba, ahol természetes táplálékot és tápot kapnak. Harminc nap alatt kész az előnevelt ponty.

Itt ér össze a kétfajta szaporítási mód.

A hal az egynyaras tóba kerül és a következő év tavaszi lehalászására éri el a 4-5 dekagrammos méretet, ami az egynyaras pontynak tekinthető.

Ha most előremehetnénk az időben, akkor két és fél év múlva ezt látnánk
Ha most előremehetnénk az időben, akkor két és fél év múlva ezt látnánk

- Mikorra éri el a hal a „méretes” határt?

- Két és fél év az áruhal, ami a mi gazdaságunkban az 1,6-1,7 kilogrammos méretet jelent. Tehát a ma lefejt ikrákból két és fél év múlva lesz „méretes” áruhal. Ez alatt az idő alatt 3 tavat jár végig a hal. Ezek a tavak a területükben és a vízmélységükben térnek el egymástól.

A tenyésztési szezon során rendszeresen próbahalászatokat végzünk, mert fontos, hogy „kézbe kerüljenek a halak”, ami során képet kapunk a halak tömeggyarapodásáról, esetleges betegségeiről, ezáltal kiszámíthatóbbá válik a tenyészidőszak hátralévő része.

-Végül mivel foglakoztok még, amit ma nem láthattam?

-A Szabolcsi Halászati Kft. halneveléssel (csuka, süllő, harcsa, ponty, busa, amur), a keltetéstől az áruhal lehalászásáig, illetve halfeldolgozással is foglalkozik, amivel teljes spektrumban lefedjük a haltenyésztés folyamatát. Ezenkívül horgásztatással, természetes vízi horgásztatással (pl.: Felső-Tisza, Bodrog) is foglalkozunk.

Köszönet ifj. Radóczi Jánosnak, az igen részletes beszámolóért!

A még több információval szolgáló képes beszámoló:

Szakmai információk: ifj. Radóczi János halászati szakmérnök
Orsó Miklós halászmester
Írta, fotók, videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.