Posírozott tőkehalfilé

Posírozott tőkehalfilé

Mi az a posírozás? Számos horgász fejében felmerül ez a kérdés. Eddig sokak által nem ismert eljárással készítettem el finom, ízletes, különlegesnek mondható posírozott tőkehalfilémet, kapros-snidlinges hollandi mártással, vajas-petrezselymes hordóburgonyával. A cikk alapján Ti is könnyedén el tudjátok otthon készíteni, és remélem, pár új fogalom ismeretével is gazdagabbak lesztek.

Az alaposan megmosott tőkehalfilét parírozzuk téglalap alakúra
Az alaposan megmosott tőkehalfilét parírozzuk téglalap alakúra

Parírozás: letisztítás és formára vágás, a fölösleges húsdarabok eltávolítása.

A levágott halszeletekből hal alaplevet főzünk…
A levágott halszeletekből hal alaplevet főzünk…
… citromlével…
… citromlével…
… citromhéjjal…
… citromhéjjal…
… egész fekete borssal…
… egész fekete borssal…
… babérlevéllel…
… babérlevéllel…
… póréhagymával…
… póréhagymával…
… sárgarépával…
… sárgarépával…
… és fehérborral
… és fehérborral
Sózzuk, majd gyöngyöző forralással főzzük
Sózzuk, majd gyöngyöző forralással főzzük
A már előkészített tőkehalfilét besózzuk…
A már előkészített tőkehalfilét besózzuk…
… és fehérborssal meghintjük
… és fehérborssal meghintjük
A sózott, borsozott filéket állni hagyjuk
A sózott, borsozott filéket állni hagyjuk
Amíg pihentetjük a filéket, addig julienne-re vágjuk a sárgarépát…
Amíg pihentetjük a filéket, addig julienne-re vágjuk a sárgarépát…
… és a póréhagymát
… és a póréhagymát

Julienne (ejtsd: zsülien): valamilyen alapanyag vékony metéltre vágott formája.

Készen állnak a blansírozáshoz
Készen állnak a blansírozáshoz

Blansírozás: előfőzés. A mi esetünkben a sárgarépát és a metélőhagymát forrásban lévő vízben félpuhára főzzük.

A blansírozott alapanyagokat szépen a halhúsra helyezzük…
A blansírozott alapanyagokat szépen a halhúsra helyezzük…
… feltekercseljük
… feltekercseljük
Feltekercselés után fogvájóval rögzítjük
Feltekercselés után fogvájóval rögzítjük
Az alaplevet leszűrjük
Az alaplevet leszűrjük
Tepsibe helyezzük a tekercseket és az alaplével felöntjük. 100 Celsius-fokon 20 perc alatt sütőben posírozzuk
Tepsibe helyezzük a tekercseket és az alaplével felöntjük. 100 Celsius-fokon 20 perc alatt sütőben posírozzuk

Posírozás: fűszeres, rendszerint savanykás lében gyöngyözve forralással, lassan végzett főzés.

A hollandi mártás elkészítése:

Vízgőz fölött tojássárgáját és tejszínt habverővel habosra keverünk
Vízgőz fölött tojássárgáját és tejszínt habverővel habosra keverünk
A gőzről levéve citromlével, sóval ízesítjük…
A gőzről levéve citromlével, sóval ízesítjük…
… olvasztott vajat adunk hozzá…
… olvasztott vajat adunk hozzá…
… finomra vágott kaporral és snidlinggel gazdagítjuk
… finomra vágott kaporral és snidlinggel gazdagítjuk
A kész hollandi mártás
A kész hollandi mártás

A vajas-petrezselymes hordóburgonya elkészítése:

A vajas-petrezselymes hordóburgonya elkészítése: a burgonyát meghámozzuk, hordó formára faragjuk, sós vízben megfőzzük. Vajat olvasztunk, finomra vágott petrezselymet szórunk bele, majd a burgonyát ebben megforgatjuk.

Jó étvágyat kívánok!
Jó étvágyat kívánok!

Írta: Kun Balázs

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.