A „módszer

A „módszer" iskolája 7.

A Préri-tó neve számomra egyet jelent a method technika bölcsőjével. Ez az a víz, ahol én először találkoztam ezzel a módszerrel. Már van vagy négy éve, hogy utoljára ott jártam, és egyre csak gyűlt bennem az izgatottság, hogy miként tudnak ott a tömködős módszer mesterei 100 kiló halakat fogni egy-egy versenyen. Egyre inkább úgy éreztem, hogy el kéne oda látogatnom, de hogy ne csak egy szimpla horgászat legyen a dologból, úgy döntöttem, hogy két olyan etetőanyagot fogok egymással szembeállítani, amelyek minden tekintetben eltérnek egymástól. Az egyik a Top Method Maximum Green, míg a másik az idén debütáló FermentX Protein, mely igazi kuriózum az etetőanyagok között!

Elmondom azt is, hogy miért választottam ezt a két etetőanyagot. A Maximum Greent sokan használják itt eredményesen, és versenyeken is többeknél előkerül ez a keverék. Ennek legfőbb oka, hogy a Prérihez hasonló zavaros vizű, sekély tavakban a könnyű szerkezetű, laza állagú, erősen felhősödő etetőanyagok jól működnek. Az a szerencsés helyzet állt elő ezen a pecán, hogy volt nálam egy kevés felporzott szúnyolárva, így kipróbálhattam a már sokszor emlegetett „szúnyogos methodozást”. Nekem a lárvás horgászat és a method rendszere két teljesen különböző dolog, így hitetlenkedve álltam a dolog előtt, talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy nem bíztam benne!

A Top Method termékcsaládból most ezek játsszák a főszerepet

Magát a zöld etetőanyagot egy kevés Top Method Flavor Green Pepper aromával és vízzel kevertem össze, majd hagytam állni. A Maximum Green etetőanyagot csak fokozatosan lehet jó állagúra keverni. Négyszeri-ötszöri vizezés és állás után lehet igazán precízre beállítani a végterméket. Ha kapkodunk vagy slendriánul végezzük a feladatot, akkor egy rosszul tapadó, még a dobást sem bíró kaját fogunk kapni, amivel nem lehet normálisan horgászni.

Két teljesen eltérő etetőanyag!

A végső állagot a homogenizáló rostálás után kapjuk meg, ami alapfeltétele a kiváló minőségű method kaja elkészítésének. A szúnyoglárvát természetesen nem az egészbe tettem bele, hanem egy kisebb dobozban kevertem meg a kosárba valót. A szúnyoglárvától még nehezebben tapadt az etetőanyag, de a Préri kis méreteinek hála nem is kellett nagyon beleállni a dobásokba, így a kevésbé ragacsos kaja sem esett ki a lendítéskor.

A FermentX Protein már a zacskó kibontásakor okoz egy kis meglepetést a használójának. Olyan furcsa, semmihez sem hasonlítható illata van, amely messziről is érezhető. Az etetőanyag nevét viselő aromával és egy kevés vízzel álltam neki a nedvesítésnek. Azt az első pillanatban látni, hogy ez az etetőanyag sokkal több nedvességet bír el, mint zöld társa, és keverés közben is más sebességgel szívja be a vizet. Ezt is több ütemben kell használhatóvá tenni, és a szakaszos nedvesítés utáni tömörítést is igényli. A rostálás során a nedvesebb, csomósabb részek is szépen eltűnnek, és ha jól állítottuk be a tapadását, akkor órákig hozzá sem kell nyúlni, ami azonban a zöld keverékre már nem igaz. Azt folyamatosan spricnizni kell tömködés előtt, hogy megmaradjon a kosárban.

Vajon melyik ad ma több halat?

A csalizásban már nem voltak ilyen nagy különbségek, hiszen mindkét ízvilág rendelkezik a saját soft pelletjével. Differenciát csupán az jelentett, hogy a Green Pepper Soft Pellet mellé öt-hat szúnyoglárvát tűztem, míg a másik esetben a csalit önmagában vagy csontival megspékelve kínáltam föl. Aki már horgászott nagy horoggal úgy, hogy arra tűzőszúnyogot kellett felerőszakolnia, tudja, hogy nem egyszerű dolog kipukkanás nélkül áthúzni a kis lárvát a szakállon. Nos, ismét egy jó pont a „barbless” horgoknak, hisz szakáll híján a hegyes tű úgy szalad bele az érzékeny testbe, mint a kés a vajba.

Furcsa látvány, de működik!
A FermentX Protein Soft Pellet tökéletesen passzol az etetőanyagához

A végszereléket kicsit finomabbra hangoltam, mivel azt a fülest kaptam, hogy a helyi halak nem igazán szeretik a vastag előkéket. 18-as Visitorra kötöttem hát rá a 12-es horgot. A rövid dobások miatt a Flat kosár hosszú vezetőszárát is csak fölösleges sallangnak ítéltem meg, így egész rövidre szabtam. Csak annyit hagytam meg belőle, hogy repülés közben ne fordulhasson át a kosár.

Igazi fülledt, vihar előtti idő volt, és a vizet ellepte a nyárfaszösz

Az ilyen 50-60 méteres távokra és nagy halakra a Nevis Whisper család 360-as, MH jelzésű tagjait használom. Habár egy nagyon karakteres, pontyos feederről beszélünk, mégis rugalmas és nem tépi ki a pontyok szájából a horgot. Nagy spiccgyűrűinek hála a nyárfák szöszös magjai sem tudták megkeseríteni a napomat. Nedves állapotban csak kínszenvedéssel lehet eltávolítani a zsinórról, így nem is nagyon szoktam vele peca közben foglalkozni.

A Nevis Whisper feeder hatalmas gyűrűi sok kínlódástól megóvnak minket, hisz oda garantáltan nem ragad be a szösz

Pár nap múlva, megszáradva már egy mozdulattal le lehet szakítani a zsinórról. Aki ilyen körülmények közt nekiáll apró spiccgyűrűvel ellátott bottal horgászni, készüljön fel a legrosszabbra. Dobáskor megakad a zsinór, halfárasztásnál pedig a lehető legrosszabbkor szorul be a gyűrűbe és rosszabb esetben még nagyobb baj is lehet, mint a kényelmetlenség. Gondolok itt bottörésre, vagy a nem éppen olcsó method kosár eldobására!

Kacsák libasorban

Mindkét szerelésemet a tó közepének a meghorgászására akasztottam ki, és egymástól kb. 10-15 méterre dobtam be őket. Förtelmes hőség és fülledt levegő volt a jellemző a horgászat délelőttjére. A magas páratartalomban szinte harapni lehetett a levegőt. Ez a „döglött” idő nem hatott jól a halak kapókedvére sem. Az összes ponty fent pihegett a felszínen, látványos ugrásokkal is szórakoztattak minket, de eszük ágában sem volt táplálkozni.

A Prérin nem kell nagyot dobni…
… mindössze 50-60 méterre lehet a tó közepe

Falevél sem rezzent, a vizet ellepte a szösz, izzadtam, mint az örömlány az éjféli misén, és vártam, hogy történjen végre valami. Agóniámból a távolban nagyot szóló mennydörgés és villámlás ébresztett. Szerencsémre a viharnak csak a pereme ért el hozzánk, és egy pár perces hűsítő zápor, valamint az enyhe légmozgás elég volt arra, hogy jobban érezzem magam, sőt a halak is táplálkozásba kezdtek.

Végre hal van a horgon!

Egyre gyakrabban vágtam be. Látszólag mindkét etetőanyag jól végezte a dolgát és szépen ette azokat a ponty. Ami viszont szembetűnő volt, hogy a FermentX Proteinnek egyre darabosabb pontyok csábultak el.

A Whisper bot az utolsó pillanatokban is kőkeményen, mégis rugalmasan tartja meg a halat
Egy ilyen vehemens fordulás könnyen jelentheti a fárasztás végét, ha a merev bot miatt belazul a zsinór és néhány pillanatra elveszítjük a kontaktust a hallal

Érdekes volt, hogy a Maximum Green etetőt használva szinte a vízbe érés után két perccel már kapásom is volt. Viszont, ha nem, akkor később sem volt. Ezzel ellentétben a FermentX Proteinnel a kapásokra várni kellett, viszont ez általában jó halat adott. Lehet, hogy ezek csak véletlenek, de pont az ilyenekből lesznek később a tapasztalatok.

A szúnyoggal sok volt az ilyen „átlag” méretű ponty
A FermentX Protein inkább darabos halakat adott
Volt szép tükrös ponty is…
… de a zsákmány nagy részét a tőpontyok adták ki

A nap legnagyobb és egyben utolsó halát viszont a szúnyoglárvás kajának köszönhetem. Már pakolás közben voltam, mikor észrevettem, hogy belazult a zsinórom és habár a közelgő eső elől kellett volna minél előbb biztonságba helyeznem a felszerelésemet, csak nem hagyhattam annyiban a dolgot és felvettem a botot. Ahogy sok társa a mai nap folyamán, ez a hal is olyan gyorsan úszott kifelé, hogy alig bírtam vele felvenni a kontaktust.

Eddig a pillanatig csak úszott kifelé szegény pára, az arcomon a meglepetés annak szól, hogy majdnem kicsavarta a kezemből a botot
Néhány perc múlva azért csak megtalálta a helyét ő is

A szák előtt aztán már nem bizonyult ilyen kezes báránynak, és a csepergő esőben jól elszórakoztatott. Igaz, a zivatar kivételesen még jól is esett nekem, hiszen lehűtött egy picit. A fényképezés utáni kipakolás közben aztán leszakadt az ég, és mire kihúztam az egyébként nagyon praktikus kiskocsit, bőrig is áztam.

Termetes ponty a jutalom
… itt is jártunk…

Aki még csak most ismerkedik a „módszerrel”, annak kötelező házi feladatnak adom ki, hogy látogasson el egyszer a Préri-tóra, hiszen tapasztalatot szerezni csak ott lehet, ahol van, ami meghúzza a spiccet… bár itt olyan halak vannak, amelyek inkább tolták volna, de ez már részletkérdés.

Írta: Sipos Gábor

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.