A kender előkészítése

A kender előkészítése

A kender horgászati jelentőségét, úgy gondolom, nem kell hosszasan ecsetelni, helyette inkább a kender horgászati célra való előkészítését mutatnám be. A cikkben a folyamatot lépésről lépésre ecsetelem, néhány illusztráció segítségével.

A kender versenyhorgász célú felhasználása, azt hiszem, nem meglepő, hogy a ködös Albionból indult el. Mégsem az angolok voltak, akik a kendert először alkalmazták a halak, főleg a bodorka horogra csábításához. Belga menekültek vitték e magvakat magukkal Anglia földjére az I. világháború idején. Elsősorban a Temzéből fogták a méretes bodrikat. A két világháború közötti időszak között a kender népszerűsége egyre fokozódott, sőt a helyzet egészen odáig fajult, hogy eredményessége miatt egyes horgászvizeken megtiltották a használatát.

A kender főzése természetesen megoldható hagyományos módon is, egy kis fazékban. Azonban van ennél egy sokkal egyszerűbb megoldás, a termoszos puhítás. A módszer nem új keletű, a versenyhorgászok már évtizedek óta alkalmazzák. Lássuk először az eszközöket és a „termoszozás” folyamatát.

A szükséges kellék egy termosz és a kender
Az apró magvakat egy éjszakára áztassuk be egy vízzel telt kis tálba. Ekkor a magvak felpuhulnak, így gyorsabban tudjuk a főzést végrehajtani
Az áztatás után a kender ennyit dagad. Jobb oldalon a száraz és baloldalon az ugyanolyan mennyiségű, de már előáztatott kendermagvak
Áztatás után vegyük elő a termoszt, és a méretétől függően töltsük meg forró vízzel és az előáztatott kenderrel. A kenderszemek kb. duplájukra dagadnak a száraz állapothoz viszonyítva, ezért a termoszban hagyjunk helyet e térfogat-növekedésnek
Zárjuk le a termoszt. A párolást kb. 10-20 percig végezzük
Nyissuk ki a termoszt és öntsük ki a tartalmát egy szűrőbe…
… és hűtsük le hideg folyóvíz alatt. Ezzel megakadályozzuk a szemek további puhulását, ami azért lényeges, mert a túlságosan puha szemek nem állnak meg majd a horgon
A szemek szépen kinyílnak a főzés hatására


Tippek a kender használatához

A szerelékünk ólmozását ne sörétekkel végezzük, mert az gyakran látszatkapást eredményez. Sörétek helyett használjunk styl-ólmot
Horgászat közben a kendert mindig teljes mértékben fedjük be vízzel, különben a magvak kiszáradnak és lebegővé válnak
Etetési technikaként a gyakran, de keveset elvét alkalmazzuk. A szemek bejuttatására rakós boton a sprinkle-pot kitűnően megfelel
A kendert, ha nem használtuk el a horgászat során, akkor légmentesen záródó edénybe is tehetjük vagy akár le is fagyaszthatjuk. Így a következő horgászatra biztosíthatjuk a csalit
Ezekért a halakért főzőcskézünk
Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.