Green Pepper, avagy a „zöld csoda” hideg vízi ereje

Green Pepper, avagy a „zöld csoda” hideg vízi ereje

2014 első két hava annak ellenére, hogy a január és a február az év téli része, nem ennek megfelelő időjárással és hőmérséklettel szolgált. A megszokottnál jóval melegebb volt, csak néha fordultak elő fagyosabb éjszakák. Amint a napsugarak hatására eltűntek a néhány centiméteres jégtáblák, a bátrabb horgászok azonnal megindultak a vízpartok felé. Nekivágtak szerencsét próbálni. Közéjük tartozom én is, így hát a pontyok nyomába eredtem, minimális esélyt adva a nagy fogásnak…

Amint a napsugarak hatására eltűntek a néhány centiméteres jégtáblák, a pontyok nyomába eredtem

Nagyon vártam az igazi telet. Szerettem volna folytatni léki pontyozásaimat, sajnos ez nem adatott meg. Ettől függetlenül az elsők között voltam, akik a pár fokos vízből kapásra ingerelték a bajuszosokat. Számomra nem volt kérdés, hogy a Haldorádó Green Pepper (zöld bors) néven ismertté vált termékeivel kezdem a horgászatot. Ezzel a „zöld csodával” zártam a késő őszi, már-már tél eleji túrámat novemberben, mikor felejthetetlen élményekkel gazdagodtam!

Megkönnyítették sportolásomat…
… a 2014-es Haldorádó Pontyprogram részeként…
… a kifejezetten hideg vízre kifejlesztett termékcsalád…
…Green Pepper néven elhíresült termékei. Örülök, hogy ezek kifejlesztésében, tesztelésében nekem is komoly szerep jutott!

Sokáig nem maradtam távol a víztől. Pár hétig tartott az az időszak, amikor partról már nem, de még jégről sem lehetett hódolni kedvenc szenvedélyemnek. Ahogy az idő engedte és már éjszakánként sem hártyásodott a víz, azonnal ott folytattam, ahol ősszel abbahagytam. Földrajzilag csupán néhány kilométerre a 2013-as utolsó pecámtól. Az akkor életre szóló élményt nyújtott.

A 2013-as utolsó pecám…
… egy életre szóló élményt nyújtott

Hideg vízi horgászataim során kitapasztaltam, hogy ezen időszakban rossz taktika arra várni, hogy a halak az etetésemre megérkezzenek. Ez a jelenség a pár fokos közegben egyáltalán nem, vagy csak nagyon hosszú idő múlva következik be. Emiatt nem szoktam kialakítani terített asztalt (nagy etetéssel), most sem így tettem. A kiszemelt helyre - viszonylag kis területre - dobócsővel juttattam be 20-30 szem hideg vízi bojlit. A pontyfogás fortélyát a koncentrált etetésre helyeztem, valamint a csalik még fogósabbá tételére dipeléssel, továbbá a könnyítésre is nagyon odafigyeltem. Utóbbit pop-up golyók segítségével értem el. E „mesterhármas” az elmúlt években nagyon sok szép élményhez juttatott. Nézzük ezeket részletesebben!

A sikeres tavaszi pontyfogásaimban a koncentrált etetés…
… és a dipelés nagyon fontos szerepet kap!

1. Koncentrált etetés

Tapasztalataim alapján télen, kora tavasszal ennek fokozott a jelentősége! Kedvenceim a PVA termékek, nagyszerű segítőim. Több változatuk létezik, én kettőt használtam. Hálóba néhány félbevágott bojlit helyeztem, a PVA madzag segítségével pedig szintén az értem el, hogy a csalim közvetlen közelében legyen néhány fél golyó. A képek önmagukért beszélnek.

A PVA termékek nélkülözhetetlen segítőim
Az olvadó hálóba néhány szem…
… félbe vágott bojlit helyeztem
PVA madzag segítségével szintén elértem azt…
… hogy a csalim közvetlen közelében legyen néhány fél golyó

2. A csalizó bojlik további „erősítése”

A Haldorádó csalizásra készült bojlijai a gyártási folyamat során nagyobb adagban kapnak aromákat és különböző étvágyfokozó attraktánsokat, mint az etetésre szánt nagy dobozosok. Ezenfelül „Coated” (bevonatos) csalik, amik külseje egy plusz réteggel van ellátva. Ez a felület a vízbe érést követően azonnal elkezd leoldódni. Úgy üzen a halaknak, mint egy jeladó: „hahó, gyertek, itt vagyok!”.

A Haldorádó csalizásra készült bojlijai a gyártási folyamat során…
… nagyobb adagban kapnak aromákat…
… és különböző étvágyfokozó attraktánsokat…
… mint a főként etetésre szánt nagy dobozosok
A bevonatos réteg a vízbe érést követően azonnal elkezd leoldódni
A pontyok éjjel…
… és nappal is szívesen táplálkoztak

Ezt a kiváló tulajdonságát én még dipeléssel tovább fokoztam. A Green Pepper dip illóolajjal van keverve, amely legnagyobb hidegben sem dermed le. További egyedi tulajdonsága, hogy fluo festékanyag tartalmának köszönhetően „csíkot húz” és zöldre festi a vizet maga körül, amely vizuálisan is felkelti a halak figyelmét. Odaérkezésük után a (felhőben is megtalálható) fokozatos kioldódó étvágyfokozók pedig evésre ingerlik a ledermedt bajuszosokat.

Ezt a kiváló tulajdonságát…
… én még dipeléssel tovább fokoztam
Fluo festékanyag tartalmának köszönhetően vizuálisan is felkelti a halak figyelmét

3. A csali könnyítése

A termékpaletta tökéletes használhatósága érdekében a fent említett golyókhoz készülnek pop-up (lebegő) bojlik is. Ezek oldódó és főzött változatban állnak rendelkezésünkre. Segítségükkel több módon szoktam kikönnyíteni a csalit. Jó megoldás a „hóember” csali, amely egy süllyedő és egy pop-up golyó kombinációja. További lehetőség egy félbe vágott csalizó és félbe vágott pop-up. Ezzel a módszerrel szinte teljesen ki lehet balanszírozni a csalit. Az óvatosan szívogató ponty azonnal a szájában találja a horgot.

Jó megoldás a „hóember” csali, amely egy süllyedő és egy pop-up golyó kombinációja
Szép, egyenletes az oldódás…
… és az eredménye sem mellékes
A csali teljesen balanszírozott állapotban van így
Pasztával tovább növelhetjük fogási esélyeinket

Ha ezt a variációt egy nagyobb csalinak szeretném alkalmazni, akkor a megfaragott bojli mindkét felét megtámasztom egy-egy fél pop-uppal. Ettől lesz igazán veszélyes fegyver, mert a mérete miatt szelektál is.

Ez a módszer egy igazán veszélyes fegyver, a mérete miatt szelektál is

Februári horgászatom napsütésben vagy szitáló esőben zajlott. Ezek egyik pillanatról a másikra váltották egymást, melynek eredményeképpen a víz hőmérséklete a szélvizekben kora délutánra elérte a 7,4 Celsius-fokot. A partközelben mért adatokból következtetve, a felkínált eleségeim 2-2,5 méter mélyen, 4-5 fokos környezetben várakoztak. A levegő a legenyhébb időszakban is csak 6,5 Celsiusra melegedett.

A víz hőmérséklete a szélvizekben kora délutánra elérte a 7,4 Celsius-fokot
A levegő a legenyhébb időszakban is csak 6,5 Celsiusra melegedett
Napsütésben és az…
… éjszakai órákban is folyamatosan jelentkeztek barátaim

Számomra bizonyossá vált, hogy a téli, kora tavaszi időszakban rendkívül óvatosan táplálkozó pontyok számára ellenállhatatlan a fenséges „zöld csoda”. A három jól bevált módszer együttes alkalmazásával fogtam is belőlük számolatlanul. Ismét beigazolódott, hogy a Haldorádó Green Pepper a hideg vizek igazi ásza! Fogóssága mellett ne feledkezzünk meg szelektáló hatásáról sem!

A Green Pepper fő erényei mellett ne feledkezzünk meg szelektáló hatásáról sem!

Hát, valami hasonló vagy még eredményesebb szezonkezdő bojlis-nagyhalas horgászatot kívánok mindenkinek!

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.