Mogyorós fondorlatok

Mogyorós fondorlatok

Véleményem szerint hazánkban még a mai napig egy kevésbé népszerű és megosztó csali a tigrismogyoró. Noha köztudott, hogy sikeres csali még a legvadabb törpeharcsával „tarkított” vizeken is, mégis kevesen bíznak sikerességében, vagy egyszerűen nem használják, nem része a magyar horgászkultúrának oly mértékben, hogy állandósuljon használata, sikere. Eme írásomban ezen a „megszokott” tendencián szeretnék javítani és egy általam használt kedvcsináló recepttel segíteni.

A tigrismogyoró – tudományos nevén a Cyperus esculentus – Dél-Európában és Nyugat-Afrikában honos növény, amelyet magyarul földi mandulának, mandulafűnek mondanak. Amennyiben más és más módon írjuk be az internetes keresőbe, igencsak eltérő leírásokat kapunk.
Tigrismogyoró összetevői:

  • Zsírok 26%
  • Glükóz 21%
  • Rostok 12%
  • Protein 6%
  • Keményítő 31%
  • Glutén 0%
 

De ami számunkra, vagyis horgászok számára a lényeg, remek csali, melyet előszeretettel fogyasztanak a pontyok, amurok. Számomra egy örökzöld csali, melynek igenis helye van minden céltudatos pontyhorgász csali arzenáljában. Sikeres vadvizeken és olyan helyeken is, ahol rengeteg a törpeharcsa vagy a fehérhal. Sikerének számos oka lehet, amivel kapcsolatban sokrétű tapasztalataim vannak. Érdekes, de lehet és szerintem van alapja annak, hogy miközben a halak eszik, ropog a tigrismogyoró, és ez a hang odacsalja a többi pontyot, mivel azt jelzi nekik, hogy „kaja van!” – ez az inger táplálkozásra ösztönzi őket. Megfigyeltem, hogy olyan vizeken nagyon hatékony a tigrismogyoróval való horgászat, ahol nagy mennyiségben található kagyló, mely a pontyok elsődleges, természetes tápláléka. Állagban és a ropogtatás okozta hangban összefügg a két táplálék, és az is biztos, hogy imádják a halak fogyasztani. Valóságos függőséget okoz nekik a tigrismogyi, mely a természetes táplálékukra emlékeztet, de mégsem a megszokott ízvilágot képviseli – talán ezért olyan eredményes is a természetes vizeken. A legbeváltabb számomra az édes, chilis, fűszeres ízekkel megspékelt tigrismogyoró.

Személyes receptem:

Egy zsák (5 kg) tigrismogyoró a kiinduló alap
Fontos, hogy körülbelül 24 órát áztassuk!
Idővel, az áztatás során kicsit „megbuggyan” a víz, a szemek pedig megszívják magukat
Célszerű átmosni és a nem odaillő vagy sérült szemeket eltávolítani
A főzéshez használt finomságok
A cukor a legfontosabb kiegészítő

Tipp: Cukrot kilónként körülbelül 10-15 dkg mennyiségben adagoljunk, de nem mondok fix mennyiséget: inkább több legyen, mint kevesebb, ártani nem árt!

A curry intenzív íze sem hiányozhat

Tipp: A curry iszonyatosan intenzív fűszer, bőven elegendő ehhez a mennyiséghez egyetlen egy teáskanálnyi!

Az őrölt paprika sem maradhat el, ez esetben 2 teáskanálnyit adtam ehhez a mennyiséghez
„Erős Pista” 2.0 vagyis darált paprika, melyből nyugodtan mehet bele egy kisebb üveggel
A főzés során elpárolgott vizet pótoljuk!
Adhatunk neki nagyobb lángot, hadd rotyogjon
Végezetül még egy kis Carp Syrupal megspékelem

Tipp: A Carp Syrupot illetően elegendő fél-fél flakon ehhez a mennyiséghez.

Íme, kész!

Tipp: Fontos addig állni hagyni a vödörben a tigrismogyorót, míg „taknyos” nem lesz az egész, ez körülbelül egy hetet jelent!

Bevetésre készen

Tipp: Kiemelten hatékony a fluorocarbon előkén felkínált 2 szem tigrismogyoró balanszírozva vagy gumi tigrismogyoróval kikönnyítve, melyre tökéletes alternatíva a SpéciTiger!

Van, hogy 2 szem gumi tigrismogyoró a nyerő csali kapástalan időben!
Egy csodás hajnalon, kapásra várva
Bezabálva! A tigrismogyorós etetés elnyerte hamar a halak szimpátiáját
Kapitális „mogyis tükrös”
Nem ritka a nagy amurok jelenléte sem, ha tigrismogyoróval horgászunk

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy mint a főzésben általában, így a horgászok boszorkánykonyhájában is ahány ház, annyi szokás. Vannak, akik a tigrismogyoró ízesítését már az áztatás során elvégzik, vannak, akik csak a főzés után. Nekem a bemutatott eljárás vált be, én így használom sikeresen, de ez sincsen kőbe vésve, hogy bizony így kell csinálnia mindenkinek. Végezetül sok sikert kívánok azoknak a kísérletező kedvű horgászoknak, akik megfogadják tanácsaimat és kipróbálják személyes mogyorós fondorlataimat.

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Erdélyi Tamás, Nagy Gábor

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.