A bojlikészítéstől a horgásztúráig – Kaland a kotrón 1. rész

A bojlikészítéstől a horgásztúráig – Kaland a kotrón 1. rész

Mostani, két részből álló cikksorozatom első epizódja egy egyszerű, de annál fogósabb bojli elkészítésének részletes bemutatásáról szól. A dolog apropója, hogy ezzel a csalival vágtam neki április végén az idei első gyékényesi túrámnak. De még mielőtt rátérnék arra, hogy milyen eredményekkel is zártam a horgászatot, első körben tekintsük át a csali elkészítését lépésről lépésre!

A csali ötlete tulajdonképpen Pataki Gergő nevéhez fűződik, ugyanis még a tavalyi év folyamán kértem tőle egy nem túl bonyolult, de eredményes Krill-GLM bojli receptet. Nyilván sokan teszik fel jogosan a kérdést, hogy miért bajlódjunk otthoni gyúrással, amikor készen is levehetjük a golyókat a boltok polcairól. Ez valóban így van, és sokáig én is így gondolkodtam. Egy idő múlva viszont rájöttem, ha magam készítem a csalimat, akkor bátran használhatom a fantáziámat mind ízvilágban, mind beltartalomban, mind pedig formában és méretben, nem beszélve arról, hogy a házi csalik mindig frissek és ezáltal – úgy gondolom – sokkal fogósabbak is.

Az alapok
A gyári bojlik is teljes magabiztosságot adnak…
… de az is az általam gyúrt bojlik mellett szól…
… hogy sokkal jobb érzés ezekkel horogra csábítani a pontyokat

De nem szaporítom a szót. Térjünk is rá magára az összetevőkre! A recept alapja a már jól ismert Odyssey XXX Mix, amit gondolom, nem kell bemutatnom, hisz már évek óta, egészen pontosan 2006-tól szerepel a CCMoore palettáján. Ezt az erősen halas és lélegzetállítóan kagylós ízvilágot egészítettem ki Krill Meal adalékkal, vagyis tengeri rák liszttel. A folyékony összetevők pedig az elmaradhatatlan tojás, az Odyssey XXX Liquid, valamint a Krill Amino Compound és Whole Krill Extract keveréke. (A pontos arányokat 1 kg-ra lebontva a cikk végén olvashatjátok.)

Rendkívül fontos az alapanyagok pontos kimérése…
… és két különböző összetevő (Odyssey bojli mix, Krill liszt) homogén állagának elérése

Első lépésben kezdjük a por alapú összetevőkkel! Alaposan dolgozzuk össze az alapmixet a rákliszttel, hogy egy teljesen homogén állagot kapjunk. Figyelem! Itt fontos megjegyezni, hogy ha nem áll a rendelkezésünkre keverőgép, akkor kisebb adagokban (pl. kilónyi mennyiségben) végezzük el a műveletet. Ha ez megvan, a felvert tojásokhoz adagoljuk a pontosan kimért folyékony összetevőket!

Mindig a felvert tojásokhoz…
… adagoljuk a folyékony adalékokat!

Mindezek után nincs más dolgunk, mint maga a gyúrás, vagyis a száraz és folyékony összetevők összedolgozása. Nagyobb mennyiségnél, ha nem áll rendelkezésünkre dagasztógép, és kézzel gyúrjuk össze a mixet, mindenképp több részletben tegyük, hisz 5 kg-nál nagyobb mennyiségnél már meggyűlik vele a bajunk. Az elkészült tömböt pihentessük legalább negyedórát a formázás előtt, hogy legyen ideje összeérni az összetevőknek. A tészta kinyomása egyértelműen levegős kinyomóval a legegyszerűbb, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a kézi, mechanikus változat is tökéletes megfelel erre a célra.

Csak pontosan, úgy ahogy a „nagykönyvben” meg van írva
Dagasztógép hiányában ez a legnehezebb művelet
A kompresszoros kinyomó sokat levehet a „vállunkról”

Ha már elkészültek a megfelelő méretű hurkák, és legördültek a rolleren a golyócskák, akkor már csak a főzés van hátra. A forrástól számítva addig főzöm a golyókat, amíg azok fel nem jönnek a víz felszínére, így kapom meg a tökéletes csalit.

Nagyobb mennyiség elkészítése esetén szükséges egy „mamut” roller
Főzve az igazi

Pár gondolat a tartósításról:
Mivel a házi golyók nem tartalmaznak tartósítószert, sokkal könnyen bepenészedhetnek, megromlanak, ami negatívan befolyásolja a fogósságukat. A tartósításnak három hatékony módja létezik: az egyik a fagyasztás, a másik a sóban való „tartósítás” (ami még egy plusz attraktor) és végül, amit én alkalmazok, az egyszerű szárítás.
Remélem, tudtam segítséget nyújtani azoknak, akik bele szeretnének vágni a házi csali készítésbe. Következő cikkemben, mint az már a bevezetőben említettem, megtudhatjátok, hogyan „muzsikált az XXX-Krill bojlim. Addig is mindenkinek sok horgászattal töltött napot és rengeteg nagy pontyot kívánok.
Íme, a recept:

 

  • 95 dkg Odyssey XXX mix
  • 5 dkg Krill Meal
  • 25 ml Krill Amino Compound
  • 25 ml Whole Krill Extract
  • 50 ml Odyssey XXX Liquid
  • 10 db tojás
Írta: Czifra Antal

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.